Visionären bakom TalangAkademin

Stig-Arne Bäckman, eller Stigge, är innovatören och inspiratören som gett tusentals människor ett mer meningsfullt liv och massor av företag värdefulla medarbetare.

Allt startar med visioner. Alla behöver dem och ju större desto bättre. TalangAkademins vision är att skapa ett tryggare och mer välmående närsamhällen genom att ta människor från utanförskap till uppskattade resurser.
Kombinerar man visioner med lust, energi och människans urkrafter så får man perfekta förutsättningar att ta både individer och företag långt. Sedda och bekräftade människor växer och människor i rörelse skapar tillväxt.

Vårt uppdrag är att ge människor en andra chans som av olika orsaker hamnat långt från arbetsmarknaden en chans att visa vad de går för. Slutmålet är att hjälpa dem hitta kraften att förändra sin livssituation. Efter tre år ser vi att det fungerar. Nästan hälften av dem som gör praktik genom TalangAkademin får ett jobb. Andra har börjat plugga eller på andra sätt hittat tron på sig själva och sina förmågor.

Men du kan inte lösa gamla problem genom att fortsätta göra sådant som inte fungerar. Du måste tänka nytt. En av utmaningarna med att få folk i arbete genom praktik har varit hur man synliggör de kunskaper som praktiken gett. Skolan sätter betyg, men för praktik fanns länge inget liknande och vem har inte lärt sig något utanför skolan? Det var en av anledningarna till att jag tog valideringsmetoden OCN till Sverige 2003 och startade upp Valideringsforum. Genom valideringen får vi en kvalitetssäkrad metod över vad talangen behöver kunna och faktiskt kan sammanställt i ett tydligt kompetensbevis.

Vi har nått fantastiska resultat på kort tid och det är vi givetvis stolta över. Men för mig personligen har det varit en över 40 år lång och spännande resa med arbetsmarknadsfrågor och utveckling av människor, säger Stigge. Stigge har erfarenhet som både fritidsledare, socialarbetare och rådgivare till Margot Wallström. Han har även varit sakkunnig vid Arbetsmarknadsdepartementet. Han föreläser samt är även grundare av ”Urkraft” som sedan 1988 har hjälpt människor att hitta sin kraft och förmåga att växa. Under 2023 utgav Stigge självbiografin ”Tänk om” som finns att beställas här!

– Det är i de där sista orden hemligheten ligger. I människors kraft och förmåga att växa. För ska vi bygga ett samhälle där alla har en roll, så måste vi hitta vägarna där alla individer har möjligheten att växa, avslutar Stigge.
Här kan du lyssna på Stigges sommarprat på Sveriges Radio från 1996.

Se föreläsningen av Stigge på Förvaltarforums seminarium kring ”Sociala Investeringar”.