Press

Det senaste från Talangakademin

2024-03-25

TalangAkademins arbete har gett 128 miljoner i samhällsvinst under 2023!

TalangAkademins uppdrag är att skapa tryggare, inkluderande och mer välmående närsamhällen. Genom en framgångsrik metod baserad på praktik med validering kan människor bevisa sin kompetens och skapa relationer till potentiella arbetsgivare. Insatsen bidrar även till att generera motivation, självförtroende och ökad egenmakt med målet att närma sig ett arbete eller studier. För 2023 har det arbetet genererat en samhällsvinst på hela 128 miljoner kronor . Under det gångna året har TalangAkademin fortsatt sitt viktiga arbete med att stödja individer att närma sig eller återetablera sig på ...


2024-03-18

TalangAkademins arbete har gett 128 miljoner i samhällsvinst under 2023!

TalangAkademins uppdrag är att skapa tryggare, inkluderande och mer välmående närsamhällen. Genom en framgångsrik metod baserad på praktik med validering kan människor bevisa sin kompetens och skapa relationer till potentiella arbetsgivare. Insatsen bidrar även till att generera motivation, självförtroende och ökad egenmakt med målet att närma sig ett arbete eller studier. För 2023 har det arbetet genererat en samhällsvinst på hela 128 miljoner kronor . Under det gångna året har TalangAkademin fortsatt sitt viktiga arbete med att stödja individer att närma sig eller återetablera sig på ...


2023-11-15

Påminnelse: Pressinbjudan till Talangakademins kompetensdag den 17 nov

Pressinbjudan: VÄLKOMMEN TILL TALANGAKADEMINS KOMPETENSDAG 2023! Nya samhällsutmaningar kräver fler gemensamma insatser. Hur kan ett fastighetsbolag vara med och göra skillnad? Hur kan samhället ta ansvar för att öka tryggheten för unga? Hur kan en livsmedelskedja bidra till att minska utanförskapet och skapa nya förutsättningar för individer som står långt från arbetsmarknaden? Du som samhällsengagerad journalist är inbjudan att låta dig inspireras av föreläsare och fastighetsägare och vikten av Collective Impact modellen. Hur kan samhällsengagerade företag och organisationer bryta ...


2023-11-10

Pressinbjudan:Talangakademins kompetensdag den 17 nov

Påminnelse: VÄLKOMMEN TILL TALANGAKADEMINS KOMPETENSDAG 2023! Nya samhällsutmaningar kräver fler gemensamma insatser. Hur kan ett fastighetsbolag vara med och göra skillnad? Hur kan samhället ta ansvar för att öka tryggheten för unga? Hur kan en livsmedelskedja bidra till att minska utanförskapet och skapa nya förutsättningar för individer som står långt från arbetsmarknaden? Du som samhällsengagerad journalist är inbjudan att låta dig inspireras av föreläsare och fastighetsägare och vikten av Collective Impact modellen. Hur kan samhällsengagerade företag och organisationer bryta ...

PRESSRUM

2024-03-18
I vårt pressrum via länken hittar ni alla våra pressmeddelanden!

https://news.cision.com/se/talangakademin

2023-04-25 Pressmeddelande – 130 miljoner i samhällsvinst när TalangAkademin summerar verksamhetsåret 2022

Närmare 130 miljoner i samhällsvinst 2022

Under 2022 kartlade TalangAkademin närmare 400 personer som hade ett behov av en arbetsmarknadsinsats. Av dessa så gick 121 talanger vidare till arbete eller studier efter avslutad insats till ett beräknat samhällsvärde på 130 miljoner kr. Det leder till att fler personer kommer ut i arbete vilket är en vinst för både individen och samhället, säger Linus Warrenstein från TalangAkademin.

TalangAkademin bidrar till att skapa tryggare, inkluderande och mer välmående närsamhällen. Genom en metod baserad på praktik med validering möjliggör TalangAkademin för människor att bevisa sin kompetens och skapa relationer till potentiella arbetsgivare. Insatsen bidrar även till att generera ökad motivation, självförtroende och ökad egenmakt med målet att närma sig ett arbete eller studier. 

Genom en av TalangAkademins samarbetspartners Skandias stiftelse Idéer för livet har TalangAkademin fått tillgång till ett effektmätningsverktyg som heter KAMSO (kalkyleringsverktyg för insatser riktade mot social utsatthet framtaget av Idéer för livet tillsammans med Umeå Universitet). Den beräknade samhällsvinsten per talang som kommit i arbete under ett års tid (vid heltidsarbete) är ca 1 150 000 SEK utifrån en schablonmässig uträkning i verktyget. Det ger en total samhällsvinst på 127 650 000 SEK (baserat på att 111 talanger gick till arbete efter avslutad insats under 2022).

 • Detta ger oss ännu ett i raden av bevis på att konceptet är både välfungerande och samhällsekonomiskt framgångsrikt att investera i, men viktigast av allt. Att det leder till att ännu fler människor närmar eller återetablera sig på den reguljära arbetsmarknaden, säger Linus Warrenstein, verksamhetschef på TalangAkademin.

Läs hela pressmeddelandet här!

Linus Warrenstein, verksamhetsansvarig TalangAkademin
Tel + 46 (0)73­­­ – 334 36 24, email: linus.warrenstein@talangakademin.se

Stig-Arne Bäckman Grundare TalangAkademin
Tel +46 (0)70 – 661 02 85, email: stigge.backman@talangakademin.se

2023-01-24 Pressmeddelande – Självbiografin ”Tänk om” med Stigge Bäckman

Talangakademins grundare Stig-Arne ”Stigge” Bäckman släpper sin självbiografi

Stig-Arne ”Stigge” Bäckman delar öppenhjärtigt med sig av sina idéer, mörka stunder och en massa galna upptåg han fått vara med om i sin självbiografi ”Tänk om” som finns ute till försäljning nu. Stig-Arne Bäckman är den otålige dyslektikern, idésprutan, föreläsaren och innovatören som valt att vandra längs en egen stig. Han är grundare av både Urkraft och TalangAkademin och har även sommarpratat i P1.

Tänk om det finns andra vägar framåt i livet än de traditionellt utstakade. Tänk om människor växer av att få göra saker på riktigt, att bli sedda och bekräftade för vad de faktiskt visar sig vara kapabla till. Tänk om vi helt enkelt skulle tänka om, för att skapa ett starkare samhälle som håller ihop helheten och bygger bort utanförskap.

 • Idén har funnits länge att i bokform försöka sammanfatta det som för mig alltmer framstår som en fantastisk resa, en ynnest att fått vara med om. Jag brukar sammanfatta det som 50 år av kamp, säger Stigge (i boken.)

Den 28 januari kl, 12.00 är det författarträff på Akademibokhandeln i Skellefteå. Där kan man få ställa frågor till Stigge och författaren Jonas Fahlman samt få boken signerad vid köp.

https://news.cision.com/se/talangakademin/r/talangakademins-grundare-stig-arne–stigge–backman-slapper-sin-sjalvbiografi,c3699640

2022-11-01 Pressinbjudan till TalangAkademins kompetensdag

Pressinbjudan TalangAkademins Kompetensdag

TalangAkademin startade 2017 med syftet att bidra till att fler människor kommer i arbete och kan försörja sig själva. TalangAkademin har idag verksamhet i Sundbyberg, Frölunda Torg och Huddinge. Gottsunda och Gränby i Uppsala samt Luleå som planeras att starta under Q1 2023.TalangAkademin är ett komplement till offentliga sektorns aktörer och samarbetar nära både kommun, stad och Arbetsförmedlingen. Vid etablering på nya orter är lokala fastighetsägare initiativtagare och huvudfinansiärer. TalangAkademin har även under en tvåårsperiod blivit beviljade medel från ESF för att utveckla nya moment och verktyg för att underlägga insteg på arbetsmarknaden. Se pressinbjudan här:

https://news.cision.com/se/talangakademin/r/pressinbjudan–talangakademins-kompetensdag-17-nov,c3649507

2022-07-07 Pressmeddelande Konsumentföreningen Stockholm

Konsumentföreningen Stockholm (Kfs) regional partner till TalangAkademin.

Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har tecknat avtal med TalangAkademin. Avtalet gör KfS till regional partner, och som en av ägarna till Coop är avsikten att kunna erbjuda fler praktikplatser i butikerna. Hittills har butikerna i Bromma, Huddinge, Sundbyberg, Danderyd och Vinsta tagit emot talanger från oss på TalangAkademin. Flera av talangerna har också fått anställning i olika former.

— Det är ett naturligt steg för oss att gå in som regional partner, säger Lars Ericsson, vd för KfS. Vi delar samhällsengagemanget och ser det som en win-win-situation. För den enskilde individen, för samhället i stort och för oss som företag, med ett återkommande kompetensbehov.

— Vi fokuserar på människors styrkor, inte brister, säger Stig-Arne Bäckman, grundare av TalangAkademin. Tillsammans med KfS och Coop kommer vi att kunna skapa fler möjligheter för människor.

Läs hela pressmeddelandet här: https://www.kfstockholm.se/pressrum/#/pressreleases/kfs-och-coop-ger-talanger-en-chans-3190338

2022-06-14 Nyhet från TalangAkademin

TalangAkademin genererade en samhällsvinst på 91 miljoner under 2021

Genom en av våra partners Skandias stiftelse Idéer för livet har vi fått tillgång till effektmätningsverktyget KAMSO. Uträkningen visar att den beräknade samhällsvinsten per talang som kommit i arbete under ett års tid är ca 1 150 000 SEK. Vilket ger en totalt samhällsvinst på 90 850 000 SEK under 2021. Det är ett kvitto på att vår talangmodell också är lönsamt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
 
Det är med gemensamma krafter tillsammans med våra initiativtagare/fastighetsbolag och i ett nära samarbete med både kommun/stad och arbetsförmedling som talangkonceptet är möjligt. Stort tack till alla, tillsammans gör vi skillnad! Läs gärna vår sammanställning av vårt resultat under 2021 här!

Läs pressmeddelandet här: https://news.cision.com/se/talangakademin/r/talangakademin-genererade-en-samhallsvinst-pa-91-miljoner-under-2021,c3584726

2022-04-12 Nyhet från TalangAkademin

Winnie Mukaru som blev utsedd till ”Huddinges stolthet 2022” på Enterprize galan i Huddinge blir intervjuad av ”Nytt i Flempan”. Läs hela intervjun här!

winnie.mukaru.huddinge

2022-04-06 Nyhet från TalangAkademin

Samarbete med COOP

Vi har ett samarbete med Coop sedan 2020. Det är ca 40 talanger som har varit ute i praktik på olika Coop butiker i Stockholmsområdet. Flera talanger har även fått arbete efter avslutad praktik. Stora Coop Bromma var den första butiken vi etablerade en kontakt med! Här skriver COOP om vårt samarbete i medlemsbladet ”Mer medlem”.

Talanger från TalangAkademin ute i praktik på Stora Coop i Bromma

2022-04-04 Nyhet från TalangAkademin

Huddinges stolthet 2022 är Winnie Mukaru

TalangAkademins koordinator i Huddinge, Winnie Mukaru blev utsedd till ”Huddinges stolthet” 2022 av Näringslivet i Huddinge, Arena Huddinge och Huddinge kommun på den årliga ”Huddinge Enterprize 2022”

På Huddinge Enterprize hyllas särskilt företagsamma aktörer i Huddinge. Priser delas ut till årets företagare, unga företagare, nyföretagare, UF-elev och centrumaktör. Även utmärkelsen Huddinges stolthet delas ut vid galan.

Med följande motivering blev Winnie Mukaru utsedd till Huddinges stolthet:

Med sin energi och drivkraft har hon på ett imponerade sätt sett till att fler människor som står långt ifrån arbetsmarknaden fått en möjlighet att komma ut i arbetslivet. Trots utmanade tider för många i näringslivet under pandemin har hon lyckats skapa praktik för ett stort antal människor. Hon har på ett kreativt vis fått arbetsgivare att se möjligheterna att knyta till sig en ny kompetens och arbetskraft. En strålande insats som gör personen välförtjänt att vinna priset Huddinges stolthet.

Pressmeddelande ”Huddinges stolthet”: https://news.cision.com/se/talangakademin/r/winnie-mukaru-fran-talangakademin-ar-huddinges-stolthet-ar-2022,c3539137

2021-12-10 Nyhet från TalangAkademin

En artikel i Huddinges Affärer där Winnie Mukaru som är platsansvarig i Huddinge blir intervjuad om TalangAkademins verksamhet. Här berättar hon om hennes dagliga arbete och hur hon i samverkan med Arbetsmarknadsenheten, Huddinge kommun och Arbetsförmedling ger fler möjlighet att närma sig den reguljära arbetsmarknaden genom en validerad praktik. Se hela artikeln här!

2021-11-24 Nyhet från TalangAkademin

Hur ett köpcenter kan vara navet för socialt ansvar! En forskningsrapport om CentrumAkademin på Frölunda Torg

Denna rapport är en populärversion av forskningsrapporten: Värdeskapande partnerskap för social inkludering – Fastighetsbranschens roll i byggande gemensamt värde och samhällspåverkan i särskilt utsatta områden. En forskningsrapport om Frölunda Torg och Vivalla. Författaren till forskningsrapporten är Ingrid Stigzelius Ekon. Dr Handelshögskolan i Stockholm, Mistra Center for Sustainable Markets (MISUM) Department of Marketing Strategy. Susanna Sweet, Docent, Handelshögskolan i Stockholm var projektledare och Tommy Borglund, Ekon. Dr. Örebro Universitet var projektmedarbetare. Rapporten är utgiven av Misum, Stockholm School of Economics Sweden.

Pressnyheter

Här kan du ladda ned forskningsrapporten!

2021–11–18 Pressinbjudan

Pressinbjudan:

”Kan ett köpcenter vara navet för socialt ansvar?” Seminarium på Frölunda Torg den 22 nov

En av de största samhällsutmaningarna är integrationen av utrikesfödda och ungas inträde på arbetsmarknaden. Det har resulterat i en oroande utveckling som snabbt behöver vändas. En nyckel är ökad samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle med gemensamma ingångsvärden som grund. Kan en modell utvecklad vid Frölunda Torg i Göteborg vara förebild till den förändring som nu måste ske över hela landet?

Du är hjärtligt välkommen att lyssna till ett seminarium med ledande politiker, näringslivsföreträdare, forskare, tjänstemän och en fd. praktikant i en framtidsinriktad dialog ledd av den tidigare politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måve.

Efter seminariet kommer vi ha en mixad zon där journalister erbjuds möjlighet att ställa frågor och göra intervjuer till paneldeltagarna på scenen.

Initiativ som skapar nytta
• Åke Pettersson, Vd Skandia Fastigheter
• Stina Liljekvist, ordförande Ideér för livet
• Omran Abdullah, fd praktikant TalangAkademin

Modellen i praktiken
• Linus Warrenstein, Verksamhetsansvarig TalangAkademin
• Tommy Borglund, Lektor, Örebro Universitet
• Jonas Frycklund, Biträdande chefsekonom Svenskt Näringsliv
• Andreas Lökholm, Förvaltningsdirektör Göteborgs stad

Politiker panel
• Martin Ådahl (C.) Ekonomisk politisk talesperson
• Axel Josefson (M.) kommunalråd Göteborgs stad
• Jonas Attenius (S.) kommunstyrelsen Göteborgs stad
• Axel Darvik (L) 1:e vice ordf kommunstyrelsen Göteborgs stad

Hålltider

Datum: Måndag 22 november
Tider: Seminarium kl. 13.00 – 14.15. Mixad zon med journalister kl. 14.15 – 15.00
Plats: Centralhallen inne i Frölunda Torg
Pressanmälan till: pererik@agaton-sweden.se

För mer information och pressfrågor, kontakta:

Katarina Noré, Skandia Fastigheter Tel. 073-944 72 04 
Linus Warrenstein, TalangAkademin Tel. 073-334 36 24
Per-Erik Eriksson, Projektledare Tel. 0730-20 75 50

Arrangörer: Skandias stiftelse Ideér för livet, TalangAkademin och Skandia Fastigheter i samverkan med Göteborgs stad

Operativt ansvarig Linus Warrenstein, Tel 073 – 334 36 24

2021-02-27 Nyheter från TalangAkademin

TalangAkademin vinner priset ”Årets Mångfaldsföretag 2020”!

TalangAkademin är stolt vinnare av priset ”Årets Mångfaldsföretag 2020” som delades ut på den digitala galan Recruitment Award den 27 maj.  Vi är en pusselbit för att skapa tryggare och mer välmående närsamhällen och är väldigt stolta att vårt arbete uppskattas och belönas med detta fina pris, säger Stigge Bäckman Initiativtagare till TalangAkademin.

Galan Recruitment Awards syftar till att samla branschen som består av rekrytering, bemanning, konsulting- och gig-bolag i Sverige. Syftet med Galan är att uppmärksamma bolag som under 2020 gjort en särskild insats.

Juryns motivering till priset Årets Mångfaldsföretag
TalangAkademin strävar efter att ge fler möjlighet att känna sig inkluderade i samhället oavsett kön, ålder, funktionsnedsättning, ras, etnicitet eller ekonomisk ställning.Verksamheten ger människor chansen att i handling bevisa både för sig själva och potentiella arbetsgivare att de har förmågor och kunskaper som gör dem attraktiva att anställa. Under 2020 träffade TalangAkademin över 950 personer som matchades vidare till en validerad praktik, av dessa gick 56 procent vidare till arbete eller studier. Ända från starten 2017 har forskning och effektmätning varit viktiga delar av konceptet, med samarbeten med Linköpings Universitet, Handelshögskolan i Stockholm, Serus, m. fl. Rapporter har lyft både framgångsfaktorer och brister som utvecklat och förfinat konceptet ytterligare”

Stigge Bäckmans tacktal:
”Det här priset är avgörande, för att man måste bli sedd för det man gör. Det är så många eldsjälar i vårt samhälle som blir askhögar om dom inte blir sedda, helt i onödan. Att få bekräftelse som individer gör skillnad. Då vågar vi tänka nytt och göra nya saker. Vi har faktiskt inte tänkt färdigt. Detta är bara början. Stort tack att vi fick detta fina pris. Det inspirerar oss i vårt fortsatta arbete”

Stigge Bäckman,Initiativtagare 
Tel 070-661 02 85
stigge.backman@talangakademin.se

www.talangakademin.se

TalangAkademin startade 2017 med syftet att bidra till att fler människor kommer i arbete och kan försörja sig själva. TalangAkademin har idag verksamhet i Sundbyberg, Frölunda Torg och Huddinge. TalangAkademin är ett icke vinstdrivande komplement till offentliga sektorns aktörer och samarbetar nära både kommun, stad och Arbetsförmedlingen. Vid etablering på nya orter är lokala fastighetsägare initiativtagare och huvudfinansiärer. Samverkar idag med följande aktörer Fastighets AB Balder, Wallenstam AB, Järntorget, Wåhlin Fastigheter, Fastighets AB Förvaltaren, Skandia Fastigheter, Huge Bostäder, Vincero, Huddinge Samhällsfastigheter, Fabege, H2M, AJA Holding AB och Skandia -Idéer för livet.

2021-05-05 Nyheter från TalangAkademin

Nominerade till Årets Mångfaldsföretag 2020

Vi är stolta att vara en av de tre finalisterna som är nominerade till ”Årets Mångfaldsföretag” av Branschen Vinnare kommer att utses den 27 maj. Här kan ni läsa om finalisterna!

2021-03-17 Nyheter från TalangAkademin

TalangAkademin nominerade till GötaPriset 2021

Sjutton utvecklingsprojekt nominerade till GötaPriset

GötaPriset tilldelas Sveriges bästa utvecklingsprojekt som bidrar till en bättre välfärd. Det är öppet för alla kategorier av utförare – offentliga, privata eller idéburna. Det kan vara stora och övergripande utvecklingsprojekt eller vardagsförbättringar. Alla är lika välkomna. Det viktiga är resultatet: en bättre verksamhet för de pengar vi gemensamt satsar på välfärd och ett väl fungerande samhälle.

källa: kvalitetsmassan.se/utmarkelser/gotapriset/

Vinnaren av GötaPriset utses av en jury bestående av:

Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad, Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Per-Arne Andersson, direktör Sveriges Kommuner och Landsting, Mats Deleryd, vd för SIQ, Anders Danielsson, landshövding Länsstyrelsen i Västra Götaland, Susanne Rappmann, Biskop Svenska Kyrkan och Henrik Edman, direktör Kvalitetsmässan.

GötaPriset har sedan 1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 100 000 kronor.

– Vi är både glada och stolta över nomineringen! Det är ännu en bekräftelse på att vi gör rätt insatser för människor som står långt från arbetsmarknaden, säger Linus Warrenstein som är verksamhetsansvarig på TalangAkademin.

Nominerat projekt kommer att presenteras på Kvalitetsmässan den 16-18 november på Svenska Mässan i Göteborg. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.

Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska Kyrkan. Läs mer om de nominerade här!

2021-03-17 Nyheter från TalangAkademin

Nu erbjuder vi språkverktyget Lingio

Vi erbjuder nu språkverktyget Lingio till alla våra talanger som gör en praktik med en validering. Lingio är både underhållande och enkelt att använda. För oss är det en självklarhet att alla människor ska kunna verka och etablera sig på den reguljära arbetsmarknaden. Genom vårt samarbete med Lingio ges våra talanger möjlighet till fördjupad och potentiellt påskyndad språkutveckling. Såväl inför, under och efter avslutad praktikperiod. Självklart följer vi också upp utifrån ett individperspektiv hur talangerna ser på insatsens värde och betydelse.

”För oss möjliggör detta samarbete ännu en värdefull kompetenshöjande insats för våra talanger säger Linus Warrenstein verksamhetschef på TalangAkademin”

Lingio erbjuder yrkessvenska för många olika branscher med tusentals relevanta språkövningar. Det ingår även en AI-kamera för att fotografera objekt eller texter och få dem översatta till önskat språk. Det öppnar upp för fler som är språksvaga att genomföra en praktik via oss som i slutändan resulterar till att vi kan hjälpa ännu fler på vägen mot ett arbete.

2020-12-28 Pressmeddelande från TalangAkademin

TalangAkademin blir Ekonomisk Förening med Byggmästare Anders J Ahlström som initiativtagare och nationell partner

Inom Byggmästaren har vi ett stort samhällsintresse och vi fokuserar på sådant som gör skillnad på riktigt. TalangAkademin är ett fantastiskt koncept som framgångsrikt hjälper människor från utanförskap till arbete med enorma samhällsvinster som följd. Som en av initiativtagarna till TalangAkademin Ekonomisk Förening är det naturligt även för Byggmästaren att gå in som en nationell partner. Vi tackar de fastighetsbolag som stödjer TalangAkademins lokala projekt, hoppas på fler sådana och uppmuntrar fler att bli medlemmar i föreningen och helst också nationella partners”, säger Styrelseordförande Tomas Bergström.

Byggmästare AJ. Ahlström – nationell partner till TalangAkademin

Byggmästaren är ett svenskt investeringsbolag, noterat på First North, som investerar långsiktigt i mindre och medelstora företag, såväl noterade som onoterade. TalangAkademin har sedan 2018 haft Fasticon AB, ett av Byggmästarens bolag, som konceptägare där bland annat entreprenören Jonas Gustavsson var en drivande kraft. Inför 2021 flyttas verksamheten till ekonomisk förening för att ytterligare tydliggöra det ideella syftet och att inga vinstintressen finns. Målet är att bygga en fortsatt stabil utveckling av konceptet och som även inkluderar nyetableringar på fler orter runt om i Sverige.

– Ca 50% av alla de talanger vi validerar genom praktik går vidare till ett arbete eller studier, vilket är ett fantastiskt resultat. Vår ambition framöver är att utveckla och digitalisera konceptet ännu mer för att möjliggöra fler individer som står långt från arbetsmarknaden att komma närmare ett jobb, säger Linus Warrenstein verksamhetsansvarig på TalangAkademin.

I styrelsen för den ekonomiska föreningen finns följande representanter:

 • Styrelseordförande Tomas Bergström VD, Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB.  
 • Andreas Lindenhierta CFO, Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB.
 • Stig-Arne Bäckman, initiativtagare med 40 års erfarenhet av validerad praktik och grundare av flera liknande koncept

I kombination med ordinarie verksamhet har TalangAkademin även blivit beviljad medel från ESF under en tvåårsperiod. Projektet ger möjlighet att under två år utveckla nya moment och verktyg för att underlätta insteg på arbetsmarknaden. 

Är du intresserad att bli initiativtagare eller partner till oss, låt oss berätta mer! Ta en kontakt med verksamhetsansvarig Linus Warrenstein för en vidare dialog, se kontaktuppgifter här.

Byggnyheter.se skriver om nyheten att Byggmästare Anders J Ahlström går in som nationell partner här.

2020-12-22 Skandias rapport om ungas välmående

Ungas välmående– en viktig sak för oss!

För lite drygt en vecka sedan släppte Skandia en rapport om ungas välmående och framtidstro. Det är tung läsning att se så många unga i Sverige mår så dåligt och att svenska ungdomar dessutom mår sämst i hela EU.

I rapporten presenteras fakta från en rad studier och analyser och framför allt fem åtgärder för att vända trenden. Det finns tydliga faktorer som avgör en ung persons hälsa och välbefinnande vilket synliggörs i rapporten. I rapporten lyfts även flera goda exempel som gör skillnad och vi är mycket stolta att vi på TalangAkademin är med och förebygger och bidrar till att göra skillnad.

Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att få unga att må bättre. Vi behöver alla tillsammans – offentliga sektorn, näringslivet, och civilsamhället – mobilisera våra resurser för att med gemensam kraft öka ungas välmående och framtidstro. Vi står bakom att ingen ung person ska få växa upp utan en tro på sig själv!

Läs hela rapporten här!

2020-12-03 Nyheter från TalangAkademin

Nya utvecklingsmöjligheter

TalangAkademin har beviljats ESF medel nationellt för programområde två – ”Fler i arbete”. Projektet ger möjlighet att under två år utveckla nya moment och verktyg för att underlätta insteg på arbetsmarknaden.

Huvudmoment i ansökan:

 • Utvecklingen av ”Jobbstigar”.
 • Utveckling av korta digitala instegsutbildningar anslutna till validering och befintliga program.
 • Anpassning för fler målgrupper med fokus på de som står mycket långt ifrån arbetsmarknaden.
 • Fördjupad effektmätning – på individ- och samhällsnivå.
 • Planlagt för forskning.
 • Nationell referensgrupp med fastighetsbolag, myndigheter, kommuner med flera.
 • Fördjupad samverkan med medverkande aktörer.
 • Metodutveckling av förberedande insatser inför praktik, studier och arbete.
 • Etablering av TalangAkademin på sju nya platser inom två år.

Samverkanspartners är:

Stockholm Stad, Helsingborg stad, Göteborg stad, Sundbyberg stad, Huddinge kommun. ABF Stockholm och Skandias stiftelse Idéer för livet.

2020-11-17 debattartikel Dagens Samhälle

Tillsammans kan vi ge fler människor arbete

Några av våra initiativtagare/fastighetsbolag som vi arbetar med på TalangAkademin har publicerat en debattartikel kring vårt arbete. Budskapet är att vi tillsammans kan ge fler människor möjligheten att komma ut i arbete via en validerad praktik. Läs hela debattartikeln i Dagens Samhälle här.

2020-11-13 artikel från Svenskt Näringsliv

Förslag om kommunal arbetsförmedling bör skrotas 

I dagarna löper remisstiden ut för en statlig utredning som öppnar för att kommunala leverantörer ska släppas in i Arbetsförmedlingens upphandlingar. Svenskt Näringsliv avstyrker förslaget. ”Utredaren pekar själv på att lika konkurrensvillkor är omöjligt. Kompetensförsörjning till företagen riskerar att skadas. Kasta förslaget i papperskorgen innan det är för sent”, konstaterar Carina Lindfelt avdelningschef Svenskt Näringsliv.

Läs hela artikeln här!

2020-11-01 Nyheter från TalangAkademin

Barnkonventionen – för barnens bästa 

Att efterleva och stödja Barnkonventionen är ett naturligt led i TalangAkademins sociala hållbarhetsarbete och strävan att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål. Läs mer här om hur vi arbetar med Barnkonventionen utifrån ett anhörighetsperspektiv.

2020-09-20 Artikel om vår verksamhet i tidningen ”Vårt Huddinge”.

TalangAkademin behöver fler praktikmottagare i Huddinge 

Här skriver den lokala tidningen ”Vårt Huddinge” om vår verksamhet i Huddinge och att vi behöver fler verksamheter som kan ställa upp att ta emot talanger.

Läs hela artikeln här!

2020-11-30 Annons från Skandia-Idéer för livet i Svenska Dagbladet

Från hopplöshet till en framtid!

Många människor får aldrig en chans att komma in på arbetsmarknaden. Men vid TalangAkademin lever hoppet.

– Vi ser människor för deras styrkor – inte brister, säger Stig-Arne Bäckman på TalangAkademin som stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet.

Läs hela artikeln här!